Til hovedinnhold
Nærbilde av en type for overspenningsvern. Foto.

Overspenningsvern

Overspenningsvern beskytter de elektriske apparatene dine mot spenninger som kan oppstå blant annet ved lynnedslag.

I alle nye boliger er det krav om overspenningsvern. Dersom du eier en bolig som ikke har overspenningsvern installert bør du vurdere å installere det.

Viktig å tenke på med overspenningsvern

Krav og regler

Det er krav til alle nye boliger å ha overspenningsvern installert. Det samme gjelder alle som har installert elbillader etter 2014.

Ulike typer vern

Det som installeres i sikringsskapet er et grovvern som gir en god beskyttelse. Det finnes også finvern du kan bruke for ekstra beskyttelse mellom stikkontakten og TV eller annet utstyr som kan ødelegges av overspenninger.

Overspenningsvern holder ikke evig

Et overspenningsvern tåler en gitt antall overspenninger før de ryker. De fleste har et rødt «flagg» som blir synlig om det er defekt, noen har lysdiode, og noen ekstern varsling.

Nærbilde av overspenningsvern i et sikringsskap. Foto

Kan du installere overspenningsvern selv?

Dette kan du gjøre selv

Tenke gjennom om du ønsker å beskytte noen av de elektriske apparatene dine ekstra godt, med finvern. Finvernet som du har i stikkontakten for å beskytte for eksempel tv kan du sette i selv.

Dette må elektrikeren gjøre

Overspenningsvernet som installeres i sikringsskapet må elektriker installere. Det kreves også elektriker for å bytte pluggene i overspenningsvernet.

Hva påvirker prisen for å installere overspenningsvern?

Det er først og fremst om det er dårlig plass i sikringsskapet ditt som kan gjøre kostnaden ved å installeres overspenningsvern høyere.

Dersom du planlegger godt og sørger for at det er enkelt for elektrikeren å komme til i sikringsskapet så går det mindre tid. Dersom du har flere små prosjekter som du trenger elektriker til så bør du prøve å samle disse sånn at elektrikeren kan ordne alt på samme dag. Da slipper du at for mye av elektrikerens tid går med til for eksempel kjøring.

Bestill installasjon eller befaring

Ønsker du å installere overspenningsvern? Våre elektrikere hjelper deg med både installasjon og gode råd.

Finn elektriker nå